Voor- en nadelen van hyaluronzuur fillers
Denkt u aan een hyaluronzuur filler behandeling? Maar wilt u weten wat de voor- en nadelen zijn van zo’n behandeling? Aan veel cosmetische ingrepen zit een risico verbonden, zo ook aan hyaluronzuur fillers.
Wat is hyaluronzuur eigenlijk en wat zijn de voordelen?
Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die vocht vasthoudt. Deze vocht vasthoudende eigenschap maakt dat het regelmatig wordt gebruikt in huidverzorging, maar ook in fillers. Fillers op basis van hyaluronzuur zorgen voor meer stevigheid, elasticiteit en kunnen het volume in het gezicht corrigeren. Denk aan het opvullen van wangen, maar ook rimpels en plooien kunnen opgevuld worden. Wanneer u niet tevreden bent over het resultaat, dan is het mogelijk om de fillers te laten oplossen. De filler wordt na een paar maanden vanzelf afgebroken door het lichaam.
In fillers is het hyaluronzuur echter bewerkt of verhit, om het meer vastigheid te geven en te voorkomen dat de filler binnen een paar dagen al is opgelost in het lichaam. Hierdoor is het hyaluronzuur geen lichaamseigen stof meer en kan het zorgen voor complicaties, waaronder een ontsteking die ontstaat door een reactie van het immuunsysteem. Door het afnemen van de Bsure DNA test, kunt u achterhalen of u de combinatie van genen heeft die ervoor zorgen dat u een grotere kans heeft op een ontstekingsreactie.
Nadelen van hyaluronzuur fillers
Tijdelijke fillers met hyaluronzuur kennen helaas niet alleen maar voordelen. De kans op complicaties is relatief klein, maar kunnen voor ernstige klachten zorgen. Dit zijn een aantal nadelen van een hyaluronzuur filler:
- Infectie: door slechte hygiënemaatregelen in de kliniek kan tijdens het inbrengen van de filler een infectie ontstaan.
- Bloedvat beknelling: bij het onjuist inbrengen van de filler in een bloedvat, of in de buurt hiervan, kan een bloedvat bekneld raken en krijgt hierdoor geen bloed meer.
- Tyndall effect: bij het te veel inbrengen van een slechte kwaliteit filler; of wanneer deze te oppervlakkig wordt ingespoten, kan een deel van de huid blauw kleuren. Het kan een jaar duren voordat de complicatie verdwijnt.
- Knobbel: de filler kan ingekapseld raken, dit veroorzaakt knobbels.
- Slecht resultaat: de ondeskundigheid van een arts kan voor een slecht resultaat zorgen. Bijvoorbeeld een scheve lip of een te dikke wang.
- Ontsteking: er kan een ontsteking ontstaan door een reactie van het immuunsysteem. Deze ontsteking komt een stuk vaker voor bij mensen met een specifieke genetische aanleg.
Verklein de kans op het krijgen van een ontsteking
Wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door gerenommeerde artsen en onderzoekers, toont aan dat wanneer u de combinatie van de genen HLA-B*08 en DRB1*03 bezit u na het gebruik van hyaluronzuur fillers een risico loopt op ontstekingsreacties. Uw immuunsysteem vecht in dat geval hard tegen de ingespoten niet-eigen lichaamsstof, met een chronische ontsteking tot gevolg.