Slimme innovatie tegen leed bij cosmetische ingrepen
Eenmalige DNA-test voorkomt complicaties bij fillers
AMSTERDAM, 30 november 2022
Jaarlijks laat ongeveer 1 op de 41 vrouwen in ons land zich behandelen met cosmetische fillers. De populariteit van de gang naar de cosmetisch arts om ‘mooier’ te worden neemt elk jaar weer toe, ook onder jongvolwassenen. Echter 1 tot 2% van de Europese bevolking draagt een combinatie van twee specifieke genen in hun DNA die tot ernstige complicaties kunnen leiden. Dat zijn ongeveer 2.000 patiënten per jaar met vaak onbegrepen en soms levenslange klachten.
‘Daarom hebben we nu een DNA-test ontwikkeld om te zien of iemand die combinatie heeft’, stelt dr. Tom Decates, cosmetisch arts in het Erasmus MC en complicatiespecialist. Decates publiceerde eerder onderzoek naar alle cosmetische ingrepen in ons land om zo ook het percentage complicaties vast te stellen.
‘De zogenaamde Bsure DNA-test kan voorspellen of een patiënt een grotere kans heeft op het ontwikkelen van complicaties als pijn, roodheid en blijvende zwellingen. De fillers worden dan door het lichaam afgestoten wat mogelijk levenslang littekens kan veroorzaken. De klachten kunnen soms pas jaren na de daadwerkelijke behandeling optreden. Daardoor wordt de link tussen de klachten en de fillerbehandeling vaak niet gelegd.’
Uit het wetenschappelijk onderzoeki, dat ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van de Bsure DNA- filler test, is gebleken dat er een bepaalde genetische aanleg bestaat, waarmee je een verhoogd risico hebt op ernstige complicaties na een filler behandeling. In de studiegroep van het onderzoek had 84% van de mensen die de genetische aanleg hadden, ernstige complicaties door fillers. Je kunt nu eenmalig je DNA laten testen om mogelijke complicaties te voorkomen of om complicaties die je ervaart te definiëren.
Decates: ‘Veel voorkomende complicaties bij een fillerbehandeling zijn blauwe plekken, zwelling en tijdelijke gevoeligheid van het behandelde gebied. Minder vaak komt een infectie of een vasculaire complicatie voor. Dat is het verstopt raken van een bloedvat.
DNA test voor fillers
Momenteel is de DNA-test in Nederland online en via geselecteerde klinieken verkrijgbaar. De test is ook al verkrijgbaar in Engeland uitsluitend bij klinieken aldaar. Eind dit jaar en begin 2023 wordt de test gelanceerd in andere landen in Europa. Naar verwachting komt er begin 2023 ook een DNA test beschikbaar voor consumenten die een borstvergroting met implantaten overwegen of klachten ondervinden van borstimplantaten (Borst Implant Illness -BII)
Publicaties
i Upward trend in number of injectable treatments in the Netherlands 2016-2019: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34403196/.
ii Increased usage of botulinum toxin and hyaluronic acid fillers in young adults: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32299128/.
iii https://www.bsuremedical.com/informatie/artikelen/dna-test/ ; Increased risk of late-onset, immune-mediated, adverse reactions related to dermal fillers in patients bearing HLA-B*08 and DRB1*03 haplotypes: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33300274/.